Rekordlåg Lira och dyrare mat

Den turkiska Liran fortsätter att falla och gentemot Dollarn är den nu rekordlåg. Även mot Euron har Liran sjunkit rejält. Detta innebär att det turkiska folket får betala betydligt högre priser på importerade varor.

Turkiet och då särskilt de västra delarna, där staden Istanbul ligger, drabbades även nyligen av rejäla snöoväder. På vissa håll föll det över en meter snö. Detta påverkade även priset på mat. På vissa håll gick priset på grönsaker upp med över 400%. Anledningen var inte att skördarna slog fel utan istället möjligheten att transportera maten. De igensnöade vägarna gjorde att lastbilarna inte kunde ta sig fram.
En katastrof för många i Turkiet. I Turkiet är det vanligt att kreditkorten får jobba hårt och många ligger på minus ständigt med deras låga löner. Även om det bara gäller en kort period med dyra matpriser, eftersom Turkiet är i stort sett självförsörjande på mat, så slår det hårt. I Sverige finns det alltid nödlösningar som snabba mobillån när det krisar en månad, men den möjligheten finns inte i Turkiet.

2017 kommer att bli ett svårt år för Liran om inget drastiskt i positiv anda sker. Det är även detta år det kommer att märkas hos allmänheten att det blir allt mindre kvar i hushållskassan. Många som redan är ekonomiskt utsatta kommer att få det svårt.

Plastsamlare i Turkiet
Plastsamlare i Turkiet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *